Maatilakirjat verkossa

Suomen maatalousmuseo Sarka on digitoinut kaikkien saataville 1930-luvulla ilmestynyttä kirjasarjaa Suomen maatilat 1–5 – Tietokirja maamme keskikokoisista ja suurista maatiloista. Digitointia on täydennetty 1960-luvulla ilmestyneen Suuri maatilakirja -teossarjan tiedoilla. Digitointi ei ole täydellinen, mutta tietoja maatiloista löytyy kaikkialta Suomesta.

Ohje tietokannan käyttöön

  • Maatilan tietoja haetaan vasemman reunan hakuehdoilla. Syötä haluamasi määrä ehtoja ja paina sitten Hae-painiketta.
  • Voit hakea kunnan, kylän, tilan ja/tai omistajan nimen mukaan. Maatilat on liitetty tilannevuoden kuntaan, joka tarkoittaa sitä, että tilan sijaintikunnaksi on merkitty tietojen ajankohdan kunta, vaikka kunta myöhemmin olisi liitetty johonkin toiseen kuntaan. Kunnista näkyvät vain ne, joihin on liitetty maatiloja.
  • Haun tulokset tulevat näkyviin hakukenttien alapuolella olevaan taulukkoon. Mitä tarkemmat hakuehdot annat, sitä pienemmän tulosjoukon saat. Valitse luettelosta haluamasi maatila ruksaamalla rivin alussa oleva valintaympyrä. Ruksaamisen jälkeen tilan tiedot tulevat näkyviin oikealla olevalle alueelle.
  • Mikäli valitsit hakutekijäksi kunnan nimen, näet kohdassa ”Katso myös seuraavista kunnista”, mihin muihin kuntiin maatila on mahdollisesti liittynyt. Sama kohta päivittyy myös silloin, kun valitset taulukosta jonkin maatilan, vaikka et olisikaan määrittänyt kuntaa hakutekijöihin.
  • Ruksaamalla taulukossa kunnan nimen edessä olevaa valintaympyrää saat tilatiedot sidoskunnan mukaan. Tässä haussa käytetään kaikkia niitä hakuehtoja, jotka olet syöttänyt ylimpiin kenttiin.

Suomen maatalousmuseo Sarka ei vastaa aineiston oikeellisuudesta.

Maatilakirjojen alkuperäisiä kuvia on tallennettu Museoviraston kokoelmiin. Niitä voi vapaasti katsoa Museoviraston sivuilta https://museovirasto.finna.fi. Lisätietoja saa Museoviraston kuvapalveluista: kuvakokoelmat@museovirasto.fi

Lisätietoja digitoidusta aineistosta löydät Maatalousmuseo Saran sivuilta https://www.sarka.fi/muuta/sukutilat-webissa.

Mielenkiintoisia hetkiä Sukutilat Webissä -sovelluksen parissa toivottaa

Suomen Maatalousmuseo Sarka